Poruchy stravovacích návykov
Poruchy príjmu potravy spôsobujú často nielen fyzické, ale aj psychické problémy. Množstvo stravy a správne stravovanie sa nedá zovšeobecniť. Tu zohrávajú dôležitú úlohu faktory ako sú vek, pohlavie, fyzická vyťaženosť, telesné zdravie. Medzi poruchy príjmu potravy patria ochorenia, ako sú mentálna anorexia, bulímia, obezita, nadváha.
Mentálna anorexia je odmietanie jedla často pomocou drastickej diéty z dôvodu verejnosťou a médiami nastoleného trendu a diktátu štíhlosti. Trpí ňou oveľa viac dievčat a žien ako mužov práve z vyššie uvedeného dôvodu. Veľký dôraz na fyzickú krásu ovplyvňuje dievčatá a ženy, ktoré tomuto očakávaniu prispôsobujú svoj jedálniček. Mentálna anorexia je úmyselné a vedomé znižovanie telesnej hmotnosti odmietaním stravy. Pacienti postihnutí touto poruchou často na jedlo myslia a varia, preto často vyvolávajú dojem, že sa stravujú normálne.
TIENS Multifunkčný prístroj na čistenie chladničky
Anorexia príznaky:
- značný úbytok telesnej hmotnosti
- strata menštruácie
- zápchy alebo hnačky
- náchylnosť k infekciám
- chudokrvnosť
- zvýšená hladina cholesterolu
- kardiovaskulárne problémy
- riziko neplodnosti
- uzatváranie sa do seba, negativistické a depresívne myšlienky
- zvýšená sebakritika
Bulímia sa naopak vyznačuje záchvatmi príjmu potravy, ktoré jedinec následne vyvráti, aby si tým kontroloval svoju hmotnosť. Obdobia prejedania sa sa striedajú s obdobiami hladoviek a diét, nadmerným cvičením a používaním preháňadiel. Aj za touto poruchou stojí strach z nadbytočnej hmotnosti. Počas záchvatu dokáže jedinej prijať obrovské množstvo potravy, niekedy je to aj potrava ako samotné maslo alebo múka. Po záchvate nastupuje fáza hanby, keď sa pacient hanbí sám za seba a v snahe nenabrať na hmotnosti sa snaží akýmkoľvek spôsobom tieto kalórie z tela dostať preč. Bulimici k tomu využívajú podobné prostriedky ako anorektici, laxatíva a vracanie. Príznaky bulímie sú zhodné s príznakmi mentálnej anorexie.
Obezita je vyhlásená za epidémiu Svetovou zdravotníckou organizáciou. Obezita sa definuje ako nadmerné nahromadenie tukových zásob v organizme a je jedným z najzávažnejšich ochorení. Zároveň je základom pre vznik vážnych chronických a akútnych ochorení. Často stojí za vznikom kardiovaskulárnych ochorení. Má priamy vplyv na ochorenia žlčníka, aterosklerózu, osteoartrózu, kožné ochorenia, dýchacie problémy a zníženie fertility. Je rizikovým faktorom pre vznik rakoviny prostaty, konečníka a hrubého čreva, pre vznik rakoviny prsníkov, cervixu a ovárií. Vysoko súvisí s úmrtnosťou a psychickými problémami jedincov.
Obezitu môžeme rozdeliť na primárnu obezitu a sekundárnu.
Primárna obezita je podmienená nadmerným a nerovnovážnym príjmom energie. Tu zohráva dôležitú úlohu stravovanie, kedy príjem je vyšší ako výdaj. Súvisí s nedostatočnou fyzickou aktivitou a nesprávnym životným štýlom.
Sekundárna obezita je podmienená chorobami metabolickými, ako sú poruchy endokrinných žliaz, hormonálne poruchy, mozgové nádory, užívanie niektorých liekov. Po liečbe zdrojových ochorení pravdepodobne dôjde k poklesu hmotnosti. Často je obezita spájaná s dedičnosťou.
Na zistenie stupňa obezity sa využíva BMI index, to znamená Body mass index. Výpočet BMI je jednoduchý – vypočíta sa podľa vzorca: hmotnosť (kg) / výška v m2.
BMI kalkulačka je dostupná na internetových stránkach. Výsledný index BMI kalkulačky vyjadrí podváhu, normálnu hmotnosť alebo nadváhu až obezitu.
Na určenie stupňa hmotnosti sa využíva aj WHR index a obvod pása.
Nadváha je nadbytok hmotnosti, s nižším BMI indexom ako pri obezite. Strava jedincov trpiacich nadváhou a obezitou je často zložená z pokrmov s vysokým obsahom energie, s vysokým obsahom tuku, s vysokým obsahom soli, nízkym obsahom vlákniny a nízkym obsahom vitamínov a minerálov. Vyznačuje sa nadmerným príjmom živočíšnych tukov, mastných jedál, jednoduchých cukrov a nízkym príjmom zeleniny a ovocia.
Nezriedka hrajú dôležitú úlohu faktory psychické a emocionálne, keď sa jedinec utieka k strave ako k svojmu utešiteľovi a nachádza v nej nezdravý pôžitok. Následne vznikajú sebaobviňovania, frustrácie a jedinec sa znova utieka k jedlu.
Liečba si vyžaduje najmä motiváciu a trpezlivosť. Základom je zmena stravovacích návykov, najideálnejšie pod dohľadom lekára. Strava musí byť pravidelná a pestrá.